Formula 1 VPN-Suomi

Yleinen

Kirjallisuustehtävä AI01

17.09.2015, kilpikonn4

Kirja: Kylmä tähti

Kirjailija: Anthony Horowitz

Kustantaja: Karisto

Ilmestymisvuosi: Englanniksi 2006, suomeksi 2008

 

1.teksti

Kirjassa kuvattiin elinoloja ja kulttuuria Perun slummeissa, pääosin kaupungissa nimeltä Lima, joka on Perun pääkaupunki. Slummeja kutsuttiin kirjassa nimellä Myrkkykaupunki (englanniksi Poison Town), koska kaikkialla tässä slummissa on paljon tauteja. Slummissa suurin osa ihmisistä eivät ole ystävällisiä toisilleen, vaan varastavat aina pystyessään toisiltaan ellei jollakulla ole jotain suurta auktoriteettia. Ihmiset ovat epäystävällisiä toisilleen ja monet ongelmat ratkaistaan väkivallalla. Poliisia ei kiinnosta, mitä slummeissa tapahtuu ja eivät poliisit voisi paljoa auttaakaan. Kirjassa oli sivuhenkilönä pienessä roolissa eräs poliisikomentaja nimeltä Rodriguez, joka oli sadisti ja ei tehnyt mitään järjestyksen ylläpitkämiseksi. Hän eräässä vaiheessa hakkasi päähenkilön, Matthew Freemanin. Matthew selvisi slummissa ollessaan silti melko hyvin, koska paikallinen poika nimeltä Pedro auttoi häntä omilla kontakteillaan slummissa. Ihmiset tulivat toimeen tekemällä kaikenlaista, mutta suurin osa vain varastelee.

 

2. teksti

Kirja ei yllättänyt minua kuvatessaan slummien oloja hyvin karuiksi, koska tiesin jo olojen olevan slummeissa hyvinkin huonot. Kirja kertoi minulle sen sijaan paljonkin ihmisten arvomaailmasta slummeissa. Elämässä ei tavoitella juurikaan mitään muuta kuin selviytymistä, koska kaikki ovat slummeissa hyvin köyhiä ja monet kuolevat tauteihin. Ihmiset varastelevat ja myyvät viemäänsä tavaraa eteenpäin saadakseen rahaa, jonka avulla saada ruokaa ja muita tarpeellisia asioita. Slummeissa ei arvostettu juuri mitään suuremmin eikä myöskään kartettu, ihmiset halusivat vain selvitä. Ihmisoikeudet ovat siellä hyvin huonossa kunnossa, kun esimerkiksi lapsia hakataan ja heitä kohdellaan kuin aikuisia. Rehellisyyttäkään ei arvosteta lainkaan.

 

3. teksti

Keskeisiä henkilöitä kirjassa ovat päähenkilö Matthew, joka on englantilainen 16-vuotias koulupoika ja tärkeä sivuhenkilö Pedro, joka on perulainen samanikäinen poika, joka ei kuitenkaan käy koulua koska slummeissa siihen ei ole mahdollisuutta. Matthew päätyy slummiin monien vaiheiden kautta, ja tapaa Pedron silloin, kun Pedro on ryöstämässä nukkuvaa Matthewtä, mutta tämä herää ja vaatii omaisuutensa takaisin. Matthewllä ei ole paikkaa mihin mennä tai ketään joka auttaisi häntä, joten Pedro ottaa Matthewn mukaansa slummiin. Matthew muuttuu kirjan aikana, kun hän viettää monia päiviä slummissa. Matthew alkaa selvästi arvostaa Pedroa siitä, että hän selviytyy sellaisessa ympäristössa ja ei enää välitä siitä, että Pedro yritti ryöstää hänet.

 

4. teksti

Teoksen kerronnassa ja kielessä on paljon hyviä puolia, mutta myös jonkin verran huonoja puolia. Teksti on suurimman osan ajasta hyvin kuvailevaa, mielikuvituksellista ja lennokasta, mutta silloin tällöin se jättää joitain asioita hieman epäselväksi. Osa tästä on myös kääntäjän syytä tai ansiota, koska hän on tietenkin kääntänyt kaikki termit suomeksi. Suurin osa kunniasta menee kuitenkin kirjailijalle niin hyvästä ja kuvailevasta kielestä. Kirjassa kuvaillaan hyvin slummien huonoja oloja ja surkeata elintasoa, mutta joissain asiossa se voisi olla hieman tarkempi. Mutta yleisesti katsoen kirjan kieli ja kerronta oli aivan tarpeeksi hyvää.

 

5. teksti

Kirja opetti minulle paljon uusia asioita slummien elämästä ja ihmisistä, jotka asuvat siellä. Tiesin jo valmiiksi aiheesta jonkin verran television ja internetin ansiosta, mutta uutta voi aina oppia. Tiesin elintason olevan huono, mutta kirjan opetukset slummissa asuvien ihmisten jokapäiväisestä elämästä veivät asioita paljonkin eteenpäin. Tästä kertomisessa kirjan kuvaileva ja mielikuvituksellinen kieli auttaa paljon. Esimerkiksi kaikki ihmiset nukkuivat lattialla, elleivät jopa paljaalla maalla, lukuunottamatta slummin ”johtajaa”. Mutta tämä mies oli niin pelätty, että kukaan ei edes uskaltanut pyytää häneltä lupaa käyttää hänen sänkyään. Siinäkään ei ollut kuitenkaan patjaa, vaan pelkkiä likaisia tyynyjä.

 

6. teksti

Pidin tästä teoksesta paljon sen takia, että kirja oli hyvin jännittävä ja hyvin tehty. Se herättää myös myötätuntoa slummin asukkaita kohtaan. Pidän jännittävistä kirjoista, ja kirjassa tapahtui paljon slummien ulkopuolellakin. Kieli oli hyvää ja kirja ei ollut tylsä missään vaiheessa. Vaikka kirja loppui hieman huonosti, kirjasarjan seuraava osa jatkaa tarinaa hyvin. Kirjassa ei ollut mitään hauskoja kohtia jolloin minua olisi naurattanut suuremmin tai mitään sellaista, mutta kirjan pelkkä jännitys ja juoni saivat minut lukemaan tämän kirjan melko nopeasti. Tämä kirja on oikeastaan kirjasarjan toinen osa, olin lukenut ensimmäisen osan joskus pari vuotta sitten.

 

SITAATTI: 

Meillä ei ole rahaa. Meillä ei ole omaisuutta. Ehkä juuri siksi arvostamme asioita mitä meillä on… uskollisuutta ja ystävyyttä.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *